top of page

3 metode de stapanire a emotiilor in tranzactionare

Orice persoană care a tranzacționat vreodată pe bani reali, știe foarte bine că emoțiile au o influență foarte mare asupra tranzacționării. Suntem copleșiți de euforie când câștigăm ori de o stare de iritație atunci când pierdem, trecem printr-o stare psihologică agitată, iar aceste emoții duc la realizarea de noi și noi greșeli. Procesul decizional este periclitat și de frică și de lăcomie, știți bine. Însă, în acest articol vom analiza însăși cauzele apariției acestor dezechilibre emoționare. Unele lucruri ar putea să vă uimească, cu altele s-ar putea să nu fiți de acord, însă, cel puțin familiarizarea cu materialul de mai jos este recomandată.

 

Care este cauza condiției psihologice fragile a traderului?

 

     Cauza apariției erorilor de ordin emoțional se ascunde în supravegherea continuă a graficelor. Oricât de ciudat nu ar suna acest lucru, însă urmărirea permanentă a modificării prețului este foarte epuizantă. Fiecare trader cunoaște situația în care acesta tranzacționează, de exemplu, pe grafice H1, însă verifică modificarea prepuţurilor efectiv în fiecare minută. De altfel, nouă ne place să urmărim modificările prețului.

 

          Între cele cinci simțuri ale omului, vederea ocupă unul dintre primele locuri

 

    Filme, reviste, cărți, televiziune - un număr foarte mare de surse de informații sunt destinate anume consumului de conținut vizual. Omul a dezvoltat o nevoie de divertisment vizual constant. Și din moment ce tranzacționarea pe Forex este, de asemenea, asociată cu bani, rezultatul este faptul că platforma de tranzacționare este convertită într-o mașină atractivă de divertisment.

 

          Multe persoane iubesc nu numai câștigurile, ci urmărirea modificării prețului atunci când dețin o poziție deschisă

 

      Oricât de îndoielnic nu ar suna, însă așa stau lucrurile. Traderii iubesc să urmărească modificarea prețului atunci când aceștia au poziții deschise. În cazul în care aceștia nu au ordine deschise, atunci, desigur, această formă de supraveghere devine plictisitoare. Totul se schimbă atunci când există poziții deschise. Preţul scade/crește, iar odată cu el scade/crește profitul aferent ordinelor deschise - ce ar putea fi mai distractiv? Cei mai mulți dintre traderi nu pot rezista tentației de a a arunca cel puțin "o privire" la ceea ce se întâmplă acum în piață și cât de mult bani pierd/câștigă. Iar acest lucru îl realizează în situații când nu este deloc necesară această supraveghere.

 

          Monitorizarea constantă a graficelor devine un fel de drog. Astfel obosiți, vă extenuați și începeți să faceți greșeli.

 

       Urmărirea neîncetată a procesului de modificare a câștigului/pierderii aferente poziției deschise vă face să simțiți ba mulțumite, ba dezamăgire. Dat fiind cp prețurile se modifică în permanență, în scurt timp ajungeți la o stare de epuizare morală. De aici încolo începeți să realizați tot mai multe greșeli: puteți vedea semnalele de intrare în condiția în care acestea nu există, închideți ordinele înainte de timp, sau invers amânați ieșirea din tranzacție până când acumulați pierderi foarte mari. Lista de greșeli este lungă.

 

          3 metode de stăpânire a emoțiilor în tranzacționare

 

     În continuare voi prezenta trei recomandări care, luate în considerare, ar putea reduce numărul erorilor apărute pe fond emoțional:

 

          1. Comutarea la un interval temporar mai mare

 

      Tranzacționarea pe H1 sau H4 este mai puțin palpitantă decât scalping-ul. Însă prin alegerea unui timeframe mai mare, veți elimina necesitatea urmării constante și neîntrerupte a prețului, iar astfel, veți diminua și presiunea emoțională dată de tranzacționare. Astfel, eliminăm nevoia de a verifica graficele fiecare cinci minute, respectiv, pot deveni suficiente 15 minute pe zi.

     Cu toate acestea, mulți traderi, care poate chiar tranzacționează pe D1, oricum aleg să ”verifice” prețul pe parcursul zilei, de parcă supravegherea lor ar putea modifica ceva în dinamica prețului.

 

          2. Stabilirea unei ținte zilnice

 

      O altă metodă de a diminua presiunea emoțională în tranzacționare este stabilirea unor obiective pentru ziua de tranzacționare. Veți fixa, de exemplu, un anumit prag de 20 puncte pe zi și imediat după atingerea acestui scop veți închide platforma și veți reveni abia a doua zi. O astfel de practică se dovedește a fi destul utilă întrucât astfel se reduce din timpul pe care îl pierdeți urmărind graficele, respectiv, se diminuează presiunea emoțională. În afară de limitarea câștigului, este necesară plasarea și a unui plafon pentru pierderi, astfel, atingând un anumit punct, va trebui să renunțați la tranzacționare pentru a reveni abia a doua zi.

 

          3. Reducerea lotului de tranzacţionare de 5 ori

 

      Acesta ar putea fi cea mai eficientă metodă, deși la prima vedere ar părea o recomandare nesemnificativă. Vă recomandăm să încercați înșivă. Imediat ce veți reduce mărimea lotului de cinci ori ( față de nivelul actual), toate erorile legate de emoții vor dispărea. Logica deschiderii de ordine, urmărirea unui sistem și a semnalelor acestuia, închiderea ordinelor la momentul potrivit, - toate aceste aspecte se vor ameliora odată ce veți reduce mărimea lotului.

     Se explică acest rezultat prin faptul că astfel veți renunța la grijile financiare și vă veți îndrepta activitatea intelectuală în direcția corectă. Însă, nu este cazul să implementați recomandările tranzacționând pe un demo-cont, întrucât, tranzacționarea pe cont demo este puțin diferită în plan emoțional de tranzacționarea reală.

    Drept concluzie, aș vrea să intelegeti că există metode de stăpânire eficientă a emoțiilor în procesul de tranzacţionare. Pur și simplu, începeți să le implementați în practică, iar rezultatele nu vă vor da de așteptat.

Ti-a placut articolul?

Distribuie

Also Featured In

    Like what you read? Donate now and help me provide fresh news and analysis for my readers   

Donează cu PayPal

© 2023 by "This Just In". Proudly created with Wix.com

bottom of page